10.000 genstande fra den antikke verden

Antiksamlingen er Thorvaldsens private samling af genstande fra den antikke verden. Samlingen består af over 10.000 genstande, og den indeholder alt fra ægyptiske amuletter, græske vaser og etruskiske spejle til romerske nøgler, mønter og smykker. Genstandene købte Thorvaldsen bl.a. på lokale markeder og hos kunsthandlere under sit ophold i Rom fra 1797-1838.

Antiksamlingen er i dag udstillet som da museet åbnede i 1848, og derved er en enestående museal situation bevaret. For den måde, man formidlede udstillinger på i midten af 1800-tallet, er meget forskellig fra den måde, som man udstiller på i dag. Derfor kan den moderne museumsgæst let blive overvældet ved synet af samlingens tusindvis af genstande opstillet på snorlige rækker uden ret megen information. Men bevaringen af den oprindelige opstilling af antiksamlingen betyder, at man i dag kan opleve det billede, man i midten af 1800-tallet ønskede at give de besøgende.

Omvisningen "Thorvaldsens antiksamling" giver en generel præsentation af samlingen samt arkitekten Michael Gottlieb Bindesbølls opstilling af den.