MERETE PRYDS HELLE: BIOGRAFIER PÅ MUSEET

Bogaktuelle Merete Pryds Helle skriver nye biografier til marmorportrætterne på Thorvaldsens Museum og inviterer i et åbent skriveværksted museets besøgende til at digte med

Fremmede ansigter kan fortælle os en masse – især hvis vi et øjeblik slipper fakta og lader vores forestillinger få frit spil. Det gælder også Bertel Thorvaldsens mange marmorportrætter fra starten af 1800-tallet. Men når vi møder dem i museets historiske rammer, glider vores blik hurtigt fra ansigt til navnet på soklen og låser os fast i en biografisk læsning.

Det vil forfatter Merete Pryds Helle udfordre, når hun ti tirsdage i efteråret gæster Thorvaldsens Museum for at skrive nye, frit fabulerende livsfortællinger til et udvalg af museets marmorportrætter af kendte og ukendte personer. I samtale med museets gæster studerer Pryds Helle ti portrætter - ét værk hver gang skriveværkstedet er åbent. De besøgendes tanker, associationer og erindringer vil vikle sig ind i en ny fiktionsbiografisk tekstsamling af Merete Pryds Helle, der udgives i forbindelse med Thorvaldsens Museums kommende portrætudstilling, som løber fra fra marts – oktober 2020.

Merete Pryds Helles alternative biografier opfordrer til fantasifulde og åbne møder med museets portrætter og tager vores umiddelbare kobling mellem portræt og biografi op til revision. Kan vi gennem de nye fortællinger genopdage en forbundenhed med ansigterne fra fortiden, og derigennem lære noget om os selv?

*Mød Merete Pryds Helle på Thorvaldsens Museums overetage på disse datoer: 17. sep., 24. sep., 1.okt., 8. okt., 15. okt., 19. nov., 26. nov., 10. dec., 17. dec. samt 27. dec. (alle dage fra kl. 12 – 15 med undtagelse af kl. 10 – 12 d. 19. november). Deltagelse er for alle og uden tilmelding, når museets almindelige entre er betalt.*

Nye blikke på Thorvaldsens portrætter

Da billedhuggeren Bertel Thorvaldsen 1800-tallet skabte mere end 180 portrætter af datidens internationale åndselite, blev deres ansigter bevaret for al eftertid og begejstret studeret, hvor de stod udstillet. I dag, derimod, kan marmorportrætterne på museet let fremstå som rækker af hvide stenansigter, vi har svært ved at relatere til.

Merete Pryds Helle er inviteret ind på Thorvaldsens Museum som del af det igangværende tværfaglige forsknings- og formidlingsprojekt Powerful Presences. Det skulpturelle portræt mellem nærvær og fravær, individ og masse. I projektet, som er er et samarbejde mellem Thorvaldsens Museum og Københavns Universitet, undersøger forskere, formidlere og kunstnere, hvordan vi kan udfolde nye forståelser for det skulpturelle portræts betydning.

Resultaterne af forskning, formidlingsmæssige og kunstneriske eksperimenter præsenteres i en udstilling om Thorvaldsens skulpturelle portrætter og indgår i fejringen af billedhuggerens 250-års fødselsdag i 2020. Projektet er muliggjort med støtte fra VELUX Fonden. Læs mere på Thorvaldsens Museums hjemmeside https://www.thorvaldsensmuseum.dk/forskning/powerful-presences/