OMVEJE - En lydinstallation på Thorvaldsens Museum

11. november 2011 – 12. februar 2012

Lydinstallationen OMVEJE var skabt af kunstnerne Camilla Bachiry og Maria Diekmann.
Lydinstallationen OMVEJE var skabt af kunstnerne Camilla Bachiry og Maria Diekmann.

Lydinstallationen OMVEJE var en audioguide, der var skabt særligt til Thorvaldsens Museum af de to kunstnere Camilla Bachiry og Maria Diekmann.

Installationen var en komposition, der bestod af konkrete lyde, rytmer og en intuitiv voice-over, som man kunne følge på museet en enkelt dag.

Hverdagens lyde

På Thorvaldsens Museum indgår Bertel Thorvaldsens hvide skulpturer og de farvestærke, dekorerede rum i en nøje planlagt, visuel konstellation; det er synsindtrykkene, det hele handler om. Lydsiden derimod er ikke før blevet tillagt selvstændig betydning – undtagen naturligvis ved særlige musikalske arrangementer. Men det er en kendsgerning, at lydene spiller ind som kulisse for den besøgendes oplevelse i hverdagen: andre besøgendes tale, gadestøjen, der trænger ind udefra, lyden af et par klaprende, høje hæle i korridorerne, en hvæsen fra museumsbutikkens kaffemaskine, en skoleklasses høje stemmer, der pludselig kan skabe en stemning af svømmehal, en omvisers røst i en af de fjerne sale – tilfældige lyde, som den besøgende måske ofte sanser uden at være sig det bevidst.

OMVEJE – en lydinstallation

I nogle år har museet haft en audioguide, der på dansk og engelsk fortæller den særligt interesserede om værkerne. En oplæsers stemme i audioguidens høretelefon lukker således museets egne lyde ude. Lydværket OMVEJE var også en audioguide med høretelefoner, men interesserede sig ikke for den traditionelle audioguides pædagogiske informationer. Det var den konkrete lyd af museet, værket benyttede sig af. Mixet med lyde optaget i Rom, hvor Thorvaldsen boede i mange år, en voice-over og bidder af allerede eksisterende audioguides på forskellige sprog, etc. Hermed skabtes et fabulerende, auditivt kosmos, der illusionistisk nedbrød museets mure. OMVEJE tilbød altså en alternativ audioguide, der førte den besøgende på overraskende om- og afveje på museet og ud i verden. OMVEJE var ikke forbundet til et bestemt sted på museet, men begyndte i forhallen, hvorefter det var op til lytteren at bevæge sig frit rundt på museets stueetage.

For at låne en audioguide med lydinstallationen i museumsbutikken, skulle man blot indlevere et depositum i form af billed-ID. Varighed: Ca. 12 min.

Om kunstnerne

Camilla Bachiry (f.1976) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2011. Gennem installation, video, performance og plakater stiller Bachiry spørgsmålstegn ved strukturer og organisationsformer mellem mennesker og samfund. Maria Diekmann (f. 1981) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2009 og har en MA i Aural and Visual Cultures, fra Goldsmiths College, London. Diekmanns kunstneriske praksis undersøger musikalske, museale og kunstneriske udtryksformer. Hun er medstifter af arbejdsfællesskabet “eget værelse” og bandet “Selvhenter”.

Projektet var støttet af Københavns Kommunes Billedkunstudvalg, Statens Kunstråd og Statens Værksteder for Kunst.