Stærkere end livet – Billedhuggeren Astrid Noack 1888-1954

11. marts 2009 til 31. maj 2009

Astrid Noack: Anna Ancher-skulpturen, 1937-39. Detalje. Skabt til Skagens Museums have, tilhører SMK.
Astrid Noack: Anna Ancher-skulpturen, 1937-39. Detalje. Skabt til Skagens Museums have, tilhører SMK.

I foråret 2009 viste Thorvaldsens Museum en retrospektiv udstilling med billedhuggeren Astrid Noacks væsentligste værker.

Astrid Noack er en ener i dansk kunst. Hun skabte i perioden fra 1925 til sin alt for tidlige død i 1954 en række enestående skulpturer, hvor hun på én gang udtrykte det grundlæggende menneskelige og skulpturens inderste væsen. Hendes skulpturer er tidløse og trækker på inspiration fra samtidig fransk kunst samt ægyptisk, græsk og romansk kunst.

Stærkere end livet

Astrid Noacks værker udspringer af et intenst forhold til livet og kunsten samt en aldrig svækket tro på kunstens betydning. Det er særligt menneskefiguren – først og fremmest barnet og kvinden – der har Noacks interesse.

Figurerne indtager ofte helt enkle stillinger: stående, siddende eller knælende. De virker umiddelbart statiske og frontale, men ved nærmere eftersyn giver nærmest umærkelige drejninger af kroppens enkelte dele dem en indre spænding og et nærvær, der er helt unikt.

Skal et enkelt værk med disse egenskaber fremhæves, må det være statuen af Anna Ancher, der blev skabt til Skagens Museum i slutningen af 1930’erne, og som i dag bliver regnet for Astrid Noacks hovedværk.

Et andet værk, som bør fremhæves, er Stående kvinde fra 1939-45, der i 2006 blev trukket frem i den kulturministerielle Kulturkanon som et af de vigtigste, danske kunstværker gennem tiderne – sammen med Thorvaldsens Jason med det gyldne skind i øvrigt.

Astrid Noack: Stående kvinde, ca. 1939-45. Tilhører Göteborgs Konstmuseum.
Astrid Noack: Stående kvinde, ca. 1939-45. Tilhører Göteborgs Konstmuseum.

Astrid Noack på Thorvaldsens Museum

Astrid Noack-udstillingen var den første retrospektive udstilling af en billedhuggers værk på Thorvaldsens Museum nogensinde. Udstillingen var tilrettelagt af museumsinspektør William Gelius og blev til i samarbejde med Holstebro Kunstmuseum. Udstillingskataloget blev udgivet med støtte fra Toyota-Fonden og Højesteretssagfører C. L. Davids Legat for Slægt og Venner.