ud! ude. hjem! – en stedsspecifik fotoinstallation af søren lose

12. april – 25. juni 2006

Udsigt mod Forum Romanum set gennem bue i Colosseum. Detalje. Foto: Søren Lose.
Udsigt mod Forum Romanum set gennem bue i Colosseum. Detalje. Foto: Søren Lose.

Roms berømte, historiske sights Colosseum, Forum Romanum og Monte Pincio har fascineret kunstnere og turister gennem tiden. Bertel Thorvaldsen, der boede mange år i Rom, erhvervede sig tilmed en omfattende samling af malerier med motiver fra byen udført af tidens førende kunstnere. Samlingen udstilles permanent på 1. sal på Thorvaldsens Museum, og her skabte billedkunstneren Søren Lose en fotografisk installation. Med udstillingen ud! ude. hjem! satte Lose Thorvaldsens malerisamling i spil med sin egen samtidskunst.

Fascinationen af Rom

Søren Lose (f. 1972) gjorde gennem det installatoriske indgreb opmærksom på, at Roms mytologiske rum og tusindårige historie har en ganske særlig tiltrækningskraft på både kunstnere og turister. Kunstnere på dannelsesrejse til 1800-tallets Rom valgte ikke blot ofte at skildre de samme monumenter – de valgte også at gøre det fra næsten samme synspunkt. Og horderne af fotograferende turister, der fra 1960’erne til i dag har hjemsøgt Den evige Stad, går i kunstnernes fodspor og gentager proceduren. Billedet af Rom var og er en stereotyp, som turisten ikke ønsker at pille ved. Tværtimod er pointen for turisten, at byen på turistbilledet i så høj grad som muligt tager sig ud, som den altid har gjort, hvorved turisten opnår en følelse af at have fået sin egen lille andel af den evighedsaura, som byen besidder.

Monte Pincio. Foto: Søren Lose.
Monte Pincio. Foto: Søren Lose.

Om udstillingen

Lose tog selv på fire måneders ”dannelsesrejse” til Rom i 2004 og han har siden været i Italien flere gange for at arbejde på udstillingsprojektet til Thorvaldsens Museum. Ved at ophænge turistfotos og egne værker sammen med museets malerier gjorde Lose – gennem den dialog der opstod mellem værkerne – tid og rum til flydende størrelser og ophævede forholdet mellem sted og kronologi. Rom er den samme – fascinationen er den samme. Kun rollebesætningen ændrer sig. Udstillingens stedsspecificitet knyttede sig således ikke alene til Thorvaldsens malerisamling, men også til hvert enkelt rum i samlingen og sågar enkelte værker.

En Kunstner i Sabinerbjergene (Selvportræt). Foto: Søren Lose.
En Kunstner i Sabinerbjergene (Selvportræt). Foto: Søren Lose.

Når Lose ønskede at udstille på Thorvaldsens Museum skyldtes det, at Bertel Thorvaldsen er den danske romafarer par excellence. Over 40 år (1797-1838) opholdt han sig i byen, og da han vendte hjem til København, medbragte han ikke alene en imponerende samling af malerier med motiver fra Rom men også en større samling af antik kunst. Byen København havde tilbudt at bygge et museum til hans kunst og samlinger, og her ligger museet så den dag i dag som en kulturel repræsentation, et monument over Thorvaldsen og over græsk/romersk indflydelse på dansk kultur – en storslået samling af romerske souvenirs.

Udstillingens titel ud! ude. hjem! refererede til det at rejse, og repræsenterede rejsens tre stadier, udrejsen, opholdet derude og hjemrejsen.

Søren Lose

Søren Lose (f. 1972) er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi og har udstillet i både Danmark og i udlandet, bl.a. i New York og Schweis. Lose er desuden repræsenteret på AROS Aarhus Kunstmuseum og på Det Nationale Fotomuseum. Gennem en årrække har han centreret sit fotografiske billedunivers om fænomenet rejse. Det er især charterrejsen til 1960'ernes og 1970'ernes Sydeuropa og charterturistens personlige snapshots, smalfilm, souvenirs og postkort, der har fascineret og inspireret Lose. Og i bearbejdet form – beskåret, forstørret, retoucheret, computeranimeret, osv. – omdanner han disse visuelle optegnelser til sine egne værker.

Udstillingen var tilrettelagt af museumsinspektør William Gelius.