WUNDERLAND

16. september – 12. december 2010

Johann Georg von Dillis, ”Dame i have”. 1791/2. Blæk og akvarel. Detalje. © Kunstsammlungen der Veste Coburg.
Johann Georg von Dillis, ”Dame i have”. 1791/2. Blæk og akvarel. Detalje. © Kunstsammlungen der Veste Coburg.

Månelandskaber og middelalderruiner ved Østersøkysten, Alpernes sneklædte tinder og Vesuv i udbrud – den tyske romantiks billedverden set gennem store tyske kunstnere som Caspar David Friedrich, Carl Gustav Carus og Johan Georg von Dillis.

Mesterlige tegninger fra den tyske romantik

I løbet af 1700-tallet får landskabsgenren en helt særlig status, og kunstnerne begynder som noget nyt at tage ud i naturen og skildre den. Det er denne optagethed af det europæiske landskabs magi, dets enorme kræfter og stemninger, der er kernen i museets udstilling ”WUNDERLAND. Tysk romantik – og tegnerne”.

Med knap 90 tegninger af nogle af tidens bedste, og mest kendte tyske kunstnere, præsenterede museets udstilling tysk romantisk tegnekunst i en ophængning, der spænder fra slutningen af 1700-tallet til midten af 1800-tallet, med landskabsmotiver fra mange forskellige egne i Tyskland, Alperne og fra kunstnernes rejser i Syden.

Fantasilandskaber, symbolladede landskaber og topografiske skildringer

Romantikkens tyske landskabsmaleri og tegninger har religiøse undertoner. Naturen blev opfattet som besjælet, og middelalderen blev dyrket som en idealverden. Den romantiske kunstner interesserede sig derfor for middelalderborge og ruiner og de steder i naturen, hvor landskabet brister i klipperevner, for huler og rygende vulkankratere, eller for ekstreme belysninger som månelys, solopgange og solnedgange samt dis og tåge, der opløser og forvandler de velkendte former og giver dem nye betydninger. Udstillingen rummer således både symbolladede landskaber, fantasilandskaber og mere direkte topografiske skildringer.

Carl Gustav Carus, ”Flodlandskab i måneskin”. Udateret. Akvarel, forhøjet med hvidt. © Kunstsammlungen der Veste Coburg.
Carl Gustav Carus, ”Flodlandskab i måneskin”. Udateret. Akvarel, forhøjet med hvidt. © Kunstsammlungen der Veste Coburg.

Værkerne udlånt af Kunstsammlungen der Veste Coburg

Udstillingens værker er udlånt af en af Tysklands fornemste samlinger af tegning og grafik, Kunstsammlungen der Veste Coburg. Her repræsenterer de en samling i samlingen, eftersom alle værker er givet af Coburg-samleren, Heinz Böhm-Hennes (1914-2002), der begyndte at samle tegninger så tidligt som i 1950’erne. Flere af samlingens kunstnere er også repræsenteret i Thorvaldsens store samlinger af tegninger og malerier. Mange af kunstnerne var simpelthen kolleger og venner af Thorvaldsen under hans mangeårige ophold i Rom, og det er derfor helt naturligt for Thorvaldsens Museum at vise denne udstilling og en stor glæde, at det har været muligt at få dette enestående udlån i stand af den tyske romantiks store mestre.

Udstillingen var arrangeret af museumsinspektør Margrethe Floryan.