Bg_logo_top

Thorvaldsen-Samlingen på Nysø

De sidste seks år af sit liv, fra 1838 til 1844, boede Thorvaldsen ofte på herresædet Nysø på Sydsjælland. Her udførte han en række af sine sidste værker. Flere af dem kan i dag ses på Nysø, hvor der i en sidefløj er indrettet et lille museum for Thorvaldsen med hovedvægt på hans arbejder fra Nysø-tiden.

Thorvaldsen på Nysø Thorvaldsen står udenfor sit atelier på Nysø og fodrer ænder. Maleri af Heinrich Buntzen, 1843.

Familien Stampe

Nysø ligger ved Præstø i Sydsjælland og blev Thorvaldsens tilflugtssted, når han syntes, at der var for meget larm og postyr omkring hans person i København. Thorvaldsen var nær ven af herresædets ejere baron Henrik Stampe og hans hustru Christine Stampe, og herresædet blev hurtigt billedhuggerens andet hjem. Baronesse Stampe fik indrettet et værksted i hovedbygningen og bygget et lille atelier til Thorvaldsen i haven. Atelieret, der minder om en pavillon, eksisterer stadig.

Samlingen på Nysø

Thorvaldsen Samlingen på Nysø blev oprettet i 1926. Den rummer et antal enestående lermodeller samt skulpturer og tegninger, hvoraf størstedelen er udført i Thorvaldsens sidste leveår. Samlingen af lermodeller skyldes Christine Stampe, der reddede dem fra tilintetgørelse. Normalt blev leret genbrugt, når en skulptur var blevet afstøbt i gips, men Baronesse Stampe reddede lerskitserne fra Thorvaldsens sædvanlige genanvendelse ved at lade dem brænde på godsets teglværk. Nysø Samlingen rummer også tegninger af andre guldalderkunstnere, som var gæster på Nysø i samme periode.

Læs mere om samlingen her.

Åbningstider 2015

1. maj – 31. august:
Lørdag og søndag kl. 12–16

Entré

Voksne: DKK 30 pr. Person
Grupper: DKK 25 pr. person (min. 10)
Børn under 18 år gratis adgang

Adresse

Nysøvej 5, 4720 Præstø
Museet findes i den østlige kavalerfløj i godsets ladegård.

Henvendelse vedrørende Samlingen

Bo Manderup tlf. 5599 2614

For besøg uden for åbningstiden samt omvisninger

Kontakt venligst Kai Christiansen
tlf. 2031 7021.

Øvrige henvendelser tlf. 7070 1236
E-mail museerne@museerne.dk

Thorvaldsen-Samlingen på Nysø er en selvejende institution med selvstændig bestyrelse. Den daglige drift varetages på bestyrelsens vegne af Museerne i Vordingborg.

Se, hvilke værker som findes i Thorvaldsen-Samlingen på Nysø.

Mød os på

Facebook Instagram Trip Advisor