Bg_logo_top

Thorvaldsen

Bertel Thorvaldsen (1770-1844) er én af Danmarks bedst kendte kunstnere. Over 40 år boede og arbejdede han i Rom, hvor han blev én af de vigtigste europæiske repræsentanter for den nyklassicistiske billedhuggerkunst.

Thorvaldsen blev født i København den 19. november 1770 af fattige forældre. Faren var billedskærer og indvandret fra Island. Moren var datter af en degn ved Lemvig. Den unge Bertel kom på Kunstakademiet i København allerede som 11-årig med et usædvanligt stort talent og blev uddannet som billedhugger frem til 1793. I 1796 fik han mulighed for som akademiets stipendiat at rejse til Rom i tre år for yderligere at uddanne sig. Thorvaldsen ankom til Rom den 8. marts 1797, han blev i byen, fik mange store og betydningsfulde bestillinger og blev én af Europas mest kendte kunstnere.

Først i september 1838 vendte han endeligt tilbage til København. Fra 1839 til 1848 blev Thorvaldsens Museum bygget. Thorvaldsen døde den 24. marts 1844 og nåede således at se store dele af museet færdigt.

Thorvaldsens gennembrud og karriere

Den skulptur, som lagde grunden til Thorvaldsens store berømmelse, var
Jason med det gyldne Skind fra 1803. I samtiden blev skulpturen opfattet som et billede på en ideal fremtid for menneskeheden, intet mindre. Vi er tæt på Den Franske Revolution og tankerne om en ny tid med frihed, lighed og broderskab for alle mennesker. Kunsten og livet skulle igen lade sig inspirere af den romerske og den græske oldtid, dvs. antikken og den klassiske kunst. Derfor kalder man også periodens kunst for Nyklassicismen, og Thorvaldsen var tidligt og kunstnerisk meget overbevisende i stand til at give udtryk for denne sammensmeltning af den klassiske kunst og samtidens idealer.

Efter Jason fik Thorvaldsen mange bestillinger. Rom var det kulturelle centrum i Europa og hertil rejste kunstinteresserede mennesker, der havde råd til at bestille hans værker i marmor eller bronze. Thorvaldsen fik efterhånden mange medarbejdere og hele fem atelierer i Rom, og hans værker blev opstillet over hele Europa.

Thorvaldsens mest berømte værker

Blandt hans mest kendte værker er skulpturerne med motiv fra den antikke mytologi, Venus, Merkur, Ganymedes, Hebe, Amor og Psyke. Dertil kommer en række monumentale skulpturer af historiske personer, f.eks. Pave Pius 7 (gravmonument i Peterskirken i Rom) eller rytterstatuen af Jozef Poniatowski (Warszawa). Også til Danmark fik Thorvaldsen store opgaver, mest kendt er Kristus og Apostlene (Vor Frue Kirke i København).

Hvad skete der i Thorvaldsens liv?
Hvilke værker udførte han hvornår?

Følg liv og værker år for år i den kronologiske oversigt i Arkivet.

B95 Bertel Thorvaldsen. Portrættet er malet af Horace Vernet i 1835.

B95 Jason med det gyldne skind, 1803.

Mød os på

Facebook Instagram Trip Advisor