01.03.2013

Nyt ukendt portræt af Thorvaldsen dukket op

Thorvaldsens Museum køber hidtil ukendt portræt af Bertel Thorvaldsen malet af den internationalt berømte norske maler J.C. Dahl. Men Dahl er ikke den eneste ophavsmand til maleriet…

Thorvaldsen_nyt_portr_t

Det nye portræt af Thorvaldsen, 1841.

Et hidtil ukendt portræt af Danmarks berømteste billedkunstner, Bertel Thorvaldsen er dukket op. Og det er lykkedes for Thorvaldsens Museum at erhverve det fremragende maleri på en auktion på Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Hammerslaget faldt ved 340.000 kr.

Maleriet blev købt i Dresden i 1920’erne af en dansk forretningsmand, og har siden da ført et helt upåagtet liv i dansk privateje. Det er derfor noget af en sensation, at det glemte portræt er dukket op.

En kulørt historie

En mopset javanesisk prins, et slot i Sachsen, en norsk hurtigmaler og en verdensberømt københavner på triumftog gennem Europa. Historien bag maleriet er veldokumenteret og ret kulørt. Portrættet er noget så ualmindeligt som en norsk-indonesisk joint venture. Det er malet af hele to malere, nemlig nordmanden J.C. Dahl (1788-1857) og den indonesiske prins, Raden Saleh (1811-1880). Maleriet blev til 17. juni 1841 under Thorvaldsens ophold på slottet Maxen uden for Dresden i Sachsen. Husets værtinde, Friederike Serre (1800-1872) ønskede, at prins Raden Saleh skulle portrættere den berømte gæst. Thorvaldsen satte sig til rette som model, men havde nær tabt tålmodigheden med den omstændelige javaneser. J.C. Dahl, der var kendt for sin hurtighed som maler, greb nu ind, korrigerede og færdiggjorde portrættet til alles tilfredshed – bortset fra Raden Saleh, som forståeligt nok blev en anelse mopset over, at hans ældre malerkollega havde taget penslerne ud af hånden på ham. Prinsen gik derfor i gang igen med et nyt portræt, som han efterhånden fik færdigmalet på egen hånd.

Familien Serre, der ejede slottet Maxen, gjorde stedet kendt som et centrum for mange af Europas kulturpersonligheder. Blandt de besøgende var fx H.C. Andersen, Robert og Clara Schumann og Franz Liszt. Thorvaldsen opholdt sig på Maxen i 1841 på sin rejse fra København til Rom. Turen formede sig som et veritabelt triumftog for den dengang 70-årige billedhugger. Hver eneste større by afholdt fester til hans ære, han modtog mange forskellige udnævnelser, og da han nåede frem til Rom, var han undervejs blevet portrætteret 17 gange.

Portrætter og idoldyrkelsen af Thorvaldsen

Thorvaldsen er den mest afbildede dansker før fotografiets opfindelse, og antagelig også før år 1900. Det nyerhvervede portræt er en meget væsentlig brik i denne historie om idoldyrkelsen af verdensstjernen. Dahl var desuden Thorvaldsens yndlingsmaler, og museet har i forvejen 14 landskabsmalerier af nordmanden, men ingen portrætter. Dahl er kendt som landskabsmaler, og der findes kun ganske få portrætter fra hans hånd. Det nyopdukkede maleri viser altså en sjælden side af Dahls produktion. Det dokumenterer også venskabet og et kunstnerisk fællesskab mellem de to væsentlige nordeuropæiske billedkunstnere. Portrættet er derfor på flere punkter en storartet optimering af museets samling – til gavn og glæde for museets egentlige ejere – offentligheden.

Tak til

Museet takker Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet og Kulturstyrelsens hastesum for økonomisk støtte til nyerhvervelsen.