Pressemeddelelser 2009

Pressemeddelelse 4. november

Fra 7. oktober 2009 til 7. februar 2010

Gå på opdagelse i kroppens og kunstens idealer på Thorvaldsens Museum.

Kroppen er i dag i fokus som aldrig før – men det er egentlig ikke noget nyt. Besøg Thorvaldsens Museum, og oplev en udstilling, der gennem marmorskulpturer, græske vaser, fotografier og en muskelmand i gips sætter spot på kunst, idræt og kropskultur fra de første Olympiske Lege til 1930ernes sundhedsguru Kaptajn Jespersen.

De olympiske lege

De olympiske leges oprindelse fortaber sig i en mytisk fortid, men sikkert er det, at den græske by Olympia var stedet, hvor antikkens atleter, nævekæmpere og væddeløbskørere i perioden 776 f. Kr.
til 393 e. Kr. dystede hvert fjerde år.

Kaptajn Jespersen og Thorvaldsens skulpturer

Fra Olympia går turen over det tidlige 1800-tals bade- og gymnastikkultur (Thorvaldsen var i øvrigt selv en ivrig svømmer) til Kaptajn Jespersens lektioner på Thorvaldsens Museum. Kaptajn Jespersen var 1930ernes svar på Chris McDonald. En mand, der med stor gennemslagskraft fik danskerne i gang med løb og strækøvelser, hygiejne og sund levevis. Hans stemme kunne høres i daglige radioindslag og en række populære gymnastikopvisninger på blandt andet Thorvaldsens Museum i skyggen af Thorvaldsens monumentale marmorkroppe. I Kaptajnens øjne viste statuerne det ultimative kropsideal.

Den ideelle krop

Thorvaldsen var selv dybt fascineret af antikkens krops- og kunstidealer, der med præcise fortegnelser og studier beskrev den ideelle krops mål og størrelse. Inspirationen fra antikken ses især tydeligt i Thorvaldsens berømte Jason-skulptur, der næsten til punkt og prikke lever op til de klassiske idealer.

Thorvaldsen og menneskekroppen

I hvor høj grad Thorvaldsen tog ved lære antikken, fremgår af sammenlignende målinger af Thorvaldsens Jason-skulptur og et par af de antikke kanon-værker. Målingerne er foretaget af museet i samarbejde med Kunstakademiets Konservatorskole, og de definerer Thorvaldsens proportionssystem.

OL

Udstillingen er arrangeret på baggrund af Den Olympiske Komités møde i København. Idé og tilrettelægning ved museumsinspektør Margrethe Floryan: margrethe.floryan@thorvaldsensmuseum.dk

Statens Museum for Kunst, Frederiksborgmuseet, Nationalmuseet, Teatermuseet i Hofteatret og Københavns Bymuseum har bidraget med lån til Krop & Kanon.

Bettina Weiland
Informationsmedarbejder
Thorvaldsens Museum
E-mail: bettina.weiland@thorvaldsenmuseum.dk

Kaptajn Jespesen presse Kaptajn Jespersens gymnastikundervisning, 1933. Foto: Jonals Co.
Download foto.

Kaptajn Jespesen presse Jason 1803. Foto: Ole Woldbye.
Download foto.

Kaptajn Jespesen presse Stadion Olympia, 2009. Selv i dag kan det være svært at modstå fristelsen til at dyste på stadions distance: 192,5 meter.
Foto: Margrethe Floryan.

Download foto.

Pressefotos er til fri redaktionel brug i forbindelse med omtale af udstillingen. Pressefotos skal akkrediteres Thorvaldsens Museum, hvor ikke andet er angivet.