Thorvaldsen-Samlingen på Nysø

På Herresædet Nysø ved Præstø er der indrettet et lille museum for Thorvaldsen, der rummer værker fra hans ophold i det Sydsjællandske.

Herregården Nysø med Thorvaldsen uden for sit atelier. Maleri af Heinrich Buntzen, 1843. Detalje.
Herregården Nysø med Thorvaldsen uden for sit atelier. Maleri af Heinrich Buntzen, 1843. Detalje.

Thorvaldsen og Nysø

De sidste seks år af sit liv, fra 1838 til 1844, boede Thorvaldsen ofte på herresædet Nysø. Her udførte han en række af sine sidste værker. Flere af dem kan i dag ses på Nysø, hvor der i en sidefløj er indrettet et lille museum for Thorvaldsen med hovedvægt på hans arbejder fra Nysø-tiden.

Familien Stampe

Nysø ligger ved Præstø i Sydsjælland og blev Thorvaldsens tilflugtssted, når han syntes, at der var for meget larm og postyr omkring hans person i København. Thorvaldsen var nær ven af herresædets ejere baron Henrik Stampe og hans hustru Christine Stampe, og herresædet blev hurtigt billedhuggerens andet hjem. Baronesse Stampe fik indrettet et værksted i hovedbygningen og bygget et lille atelier til Thorvaldsen i haven. Atelieret, der minder om en pavillon, eksisterer stadig.

Samlingen på Nysø

Thorvaldsen-Samlingen på Nysø blev oprettet i 1926. Den rummer et antal enestående lermodeller samt skulpturer og tegninger, hvoraf størstedelen er udført i Thorvaldsens sidste leveår. Samlingen af lermodeller skyldes Christine Stampe, der reddede dem fra tilintetgørelse. Normalt blev leret genbrugt, når en skulptur var blevet afstøbt i gips, men Baronesse Stampe reddede lerskitserne fra Thorvaldsens sædvanlige genanvendelse ved at lade dem brænde på godsets teglværk. Nysø Samlingen rummer også tegninger af andre guldalderkunstnere, som var gæster på Nysø i samme periode.

Læs mere om samlingen her.
Se, hvilke værker som findes i Thorvaldsen-Samlingen på Nysø.

Åbningstider 2019
5. maj – 25. august: søndag kl. 12–16

Entré
Voksne: DKK 30
Børn under 18 år gratis adgang

Adresse
Nysøvej 5, 4720 Præstø
Museet findes i den østlige kavalerfløj i godsets ladegård.

Henvendelse vedrørende Samlingen
Bo Manderup: manderup@dbmail.dk

For besøg uden for åbningstiden samt omvisninger kontakt venligst Kai Christiansen tlf. 2031 7021.

Øvrige henvendelser tlf. 7070 1236 eller e-mail museerne@museerne.dk

Thorvaldsen-Samlingen på Nysø er en selvejende institution med selvstændig bestyrelse. Den daglige drift varetages på bestyrelsens vegne af Museerne i Vordingborg.