Nessus og Deianira CC0
Bertel Thorvaldsen
: Bertel (Albert, Alberto) Thorvaldsen
: 19.11.1770
: 24.03.1844
: dansk
Læs om kunstneren i Arkivet

Nessus og Deianira, 1814

Pen og blæk over blyant på papir. 184 x 233 mm
Inventarnummer: C156

Stort foto
Download

Antikkens myter Ture på tværs

Myten om Herakles død

Fortællingerne om Herakles’ (lat. Herkules’) liv har været blandt de mest populære myter gennem tiderne, og også hos Thorvaldsen var de et yndet motiv. Blandt Thorvaldsens egne tegninger findes denne af Herakles’ hustru Deianira og kentauren Nessos (lat. Nessus).

Myten fortæller, at da Herakles havde udstået sin tjeneste hos kongen af Mykene, hvor han udførte sine berømte tolv arbejder, giftede han sig med kongedatteren Deianira. Da det nygifte par var på vej til Herakles’ hjemby, Theben, forsøgte kentauren Nessos at bortføre bruden, men Herakles sårede ham dødeligt med en pil. Den døende Nessos gav Deianira nogle dråber af sit blod og sagde, at det var en elskovseliksir, som ville sikre hende Herakles’ evige kærlighed. Men da Deianira brugte Nessos’ blod, viste det sig at være en gift, som langsomt og smertefuldt tog livet af Herakles.

Sådan døde Herakles ved Nessos’ forræderi. Men frem for at blive sendt til Dødsriget, blev den store helt optaget blandt guderne på Olympen. Her blev han endeligt forsonet med sin stedmoder, Hera, som gav ham ungdommens gudinde, Hebe, til hustru.

Med en overraskende sans for dramatik brugte Thorvaldsen dette motiv i et par relieffer. Tegningen er givetvis et forarbejde til disse. Ifølge myten havde kentauren Nessus til opgave at sørge for, at Herkules og Deianira kom vel over floden Lykormas. Men historien tager en voldsom vending, da Nessus i stedet bortfører Deianira.