Bg_logo_top

Tilbage til Samlingerne

De franske soldater aflægger ed ved Montenesino (Monte Legino)
Joseph Anton Koch[+]

De franske soldater aflægger ed ved Montenesino (Monte Legino), 1797
Efter radering af Jean Baptiste Joseph Wicar

Radering. 380/375 x 677/679 mm
Inventarnummer: E779

Værker, der har forbindelse til dette værk: Jean Baptiste Joseph Wicar, De franske soldater aflægger ed ved Montenesino, 1796, tegning, Musée de l'Armée, Paris

Stort foto

Krig og konflikter afbildes i billedkunsten gerne som slagscener. Joseph Anton Kochs radering, udført efter radering af Jean Baptiste Joseph Wicar (1762-1834), viser derimod en edsaflæggelse. Franskmændene kæmpede 11. april 1796 mod forenede piemontesiske og østriske tropper i slaget på Monte Legino. En katastrofal vaklen i den franske hærafdeling blev overvundet, da kommandøren Antoine-Guillaume Rampon (1759-1842) – som er den der ses holde fanen i raderingen – forlangte, at alle aflagde en ed. Eden svarende til teksten, som kan læses på fanen: ”Den franske republik. Sejr eller død”. De sejrede. Raderingen har en morale: når mange samles om at nå det samme mål, kan man sejre, selv over overmagten.

Motivet er i overensstemmelse med Kochs overbevisning – han var republikansk sindet. Han var venligt stemt overfor den franske revolutions angreb på aristokratiets magt. Et af kærnepunkterne var ideen om nationalt sammenhold.

Mød os på

Facebook Instagram Trip Advisor