Alt dandser, tro mit ord!

16. marts – 12. juni 2005

Dansende italienerinde Af C. W. Eckersberg, 1828. Detalje. Tilhører Thomas le Claire, Hamburg

”Alt dandser, tro mit Ord!”, skrev H.C. Andersen i En splinterny Dandse-Vise fra 1832. Det var dengang Thorvaldsen havde sin storhedstid, August Bournonville dansede over scenen på Kongens Nytorv, og dengang det københavnske borgerskab holdt danseudflugter i det grønne.

Som aldrig før var man optaget af dans, og Thorvaldsens Museum satte derfor i denne særudstilling fokus på dansen, som er gengivet i dansk billedkunst og skulptur i perioden 1750-1850.

200-året for August Bournonville

Anledningen var 200-året for balletdanseren og koreografen August Bournonvilles (1805-1879) fødsel, og balletten var derfor et centralt motiv i udstillingen. Men også datidens selskabsdanse polka og vals samt den romerske folkedans Saltarelloen blev belyst gennem kunstnere som Thorvaldsen, Eckersberg, Marstrand m.fl. Og H.C. Andersen, en af årets andre 200-års jubilarer, gav udstillingen igennem sit besyv med gennem en række papirklip.

På opdagelse i Guldalderens univers

Med både dans, maleri og skulptur gav udstillingen Alt dandser, tro mit Ord! publikum rig mulighed for at gå på opdagelse i denne del af Guldalderens spændende univers.

Udstillingen var tilrettelagt af museumsdirektør Stig Miss og museumsinspektør Torben Melander i samarbejde med balleteksperten Ole Nørlyng og museumsinspektør Gertrud Hvidberg-Hansen, Odense Bys Museer. Udstillingen faldt endvidere sammen med Det Kongelige Teaters 3. Bournonville Festival. Udstillingen blev desuden vist på Fyns Kunstmuseum fra 2. juli til 31. oktober 2005.