At skrive er en kærlighedshandling – H.C. Andersens dagbøger og almanakker

8. juni – 28. august 2005

Udsnit af H.C. Andersen: Dagbogsblad fra 1826.

Museet gik i denne særudstilling tæt på det inderste i H.C. Andersens forfatterskab med en udstilling af hans dagbøger og almanakker.

Det var kun på Thorvaldsens Museum, at dagbøgerne og almanakkerne blev udstillet i det tæt besatte H.C. Andersen år.

H.C. Andersens dagbøger

Ved siden af eventyrene, historierne, teaterstykkerne, digtene, rejseskildringerne og selvbiografierne førte H.C. Andersen fra 1825 – 1875 også dagbog: Et halvt århundrede ført til protokols i ydmyge stilehæfter og i Universitetets ”Skriv- og Reise-Calender”, de såkaldte almanakker, som i dag findes i Håndskriftsamlingen på Det Kongelige Bibliotek. De er Andersens mindst læste, men de er uhyre vigtige for at forstå, hvad der er grundlaget for Andersens særlige måde at skrive på.

Isabel Allende og Niels Skousen læste op fra dagbøgerne

Dagbøgerne og almanakkerne blev udstillet i en eventyrligt udformet montre inspireret af H.C. Andersens papirklip. Montren var omgivet af en række specialdesignede stole, hvori man kunne lytte til oplæsninger af såvel dagbøger på dansk og engelsk, som en række eventyr på i alt ni sprog. Oplæsere var blandt andre forfatterne Isabel Allende og Vincenzo Cerami, Andersenforskeren Marc Auchet, komponisten Dan Marmorstein samt skuespillerne Maria Stenz, Niels Skousen og Tony Wedgewood.

Thorvaldsen var H.C. Andersens mentor, ven og læser

Det var helt naturligt for Thorvaldsens Museum også at deltage i fejringen af H.C. Andersen. Bertel Thorvaldsen fik afgørende betydning for hans forfatterskab, idet Thorvaldsen hjalp Andersen igennem en voldsom skrivekrise i Rom 1833-34. Thorvaldsen forstod Andersen på en måde som ingen anden havde gjort det, og det var også Thorvaldsen, der åbnede Andersens øjne for billedkunsten. Hele livet forblev Thorvaldsen Andersens mentor, ven og læser.

H. C. Andersen-abc-Fonden - bekæmpelse af analfabetisme

Med udstillingen markeres samtidig stiftelsen af H. C. Andersen-abc-Fonden, der i H.C. Andersens navn har til formål at bekæmpe analfabetisme. Fra 8. september til 21. oktober blev udstillingen derfor vist i Paris i forbindelse med UNESCO’s 33. generalkonference, hvor et af konferences hovedtemaer var Education for All. Fra 6. december 2005 til 15. januar 2006 belv udstillingen vist i det nye verdensbibliotek, Bibliotheca Alexandrina, i Alexandria.

Udstillingen var produceret af Thorvaldsens Museum ved museumsdirektør Stig Miss, tilrettelagt af Annesofie Becker og tegnet af arkitekterne Alexander H. Damsbo og Henrik Ingemann. Udstillingen modtog støtte fra Hans Christian Andersen 2005 Fonden, fra Undervisningsministeriet, Collection Källemo og Vester Kopi A/S.