THORVALDSENS SELSKAB: ANTIKKENS SMYKKESTEN
18. SEPTEMBER 2021 KL. 19.00
Thorvaldsens Selskab er tilbage. Denne gang inviterer vi dig med til en aften, hvor vi stiller skarpt på antikkens smykkesten. Museumsinspektør Kristine Bøggild Johansen vil i et kort foredrag fortælle om de antikke signet- og ringsten. Her vil hun give indblik i de smukke udskårne smykkestene, også kendt som gemmer, og fortælle mere om hvad de blev brugt til og hvilken betydning, de har haft for Thorvaldsens kunst. Efter oplægget kan du nyde en drink, imens DJ Kalle Bremer fra Stella Polaris vender plader i museets forhal.
På Thorvaldsens tid samledes kunstnere, filosoffer, videnskabsmænd og arkitekter i Rom for at finde inspiration og udveksle tanker og ideer. Vi inviterer en række eksperter til at sætte Thorvaldsens samlinger i kontekst til nutiden og genoplive inspirationen fra tidligere tider! I vores lounge vil man i et uformelt og nærværende rum kunne lære mere om kunsten, sig selv og forhåbentlig blive inspireret til at udvide horisonten.
Pris: 90 kr.
Hvor: Thorvaldsens Museum
Køb billetter her.
Pris: 90 kr.
Hvor: Thorvaldsens Museum
Køb billetter her.
OM SMYKKESTENENE
Thorvaldsen nærede livet igennem en brændende interesse for antikkens kunst og billedverden. Intet sted er dette mere slående end i den omfattende antiksamling, som han opbyggede i løbet af sit mangeårige ophold i Rom.
Én genstandsgruppe indtager en særlig plads i samlingen: de antikke signet- og ringsten. De udskårne smykkestene, også kendt som gemmer efter det latinske ord for ædelsten, var formodentlig den del af samlingen, som stod Thorvaldsens hjerte nærmest. Gemmerne blev oprindelig brugt til at forsegle vigtige dokumenter, men blev efterstræbte samleobjekter allerede i antikken. I 1700- og starten af 1800-tallet nåede gemmesamleriet nye højder.
Gipsaftryk af gemmerne blev næsten lige så populære samleobjekter i deres egen ret, som rejsende på dannelsesrejse i stor stil købte med hjem som souvenirs; en slags datidens postkort. For Thorvaldsen selv fungerede gemmesamlingen først og fremmest som et vigtigt arbejdsredskab og kunstnerisk inspirationskilde. En slags motivdatabase, som han kunne tage med overalt. Men hvad var det, som fascinerede ved de antikke smykkesten? Dét ser vi nærmere på til Thorvaldsens salon, hvor museumsinspektør Kristine Bøggild Johannsen tager jer med rundt i gemmernes verden og viser udvalgte, normalt ikke udstillede værker fra museets samlinger.