Danmarks første museumsbygning
Thorvaldsens Museum blev bygget fra 1839-1848 og er Danmarks første museumsbygning. Mens Thorvaldsen blev en berømt kunstner i Rom, steg ønsket hjemme i Danmark om, at der blev bygget et museum for ham. Thorvaldsen testamenterede alt, hvad han ejede, til byen København, og med bidrag fra en landsindsamling, fra kongerne Frederik 6 og Christian 8 samt ikke mindst fra Københavns bystyre lykkedes det at få opført museet. Thorvaldsen selv døde i 1844 og nåede desvœrre aldrig at se museet færdigt.
Museets arkitektur
Arkitekten Bindesbøll var inspireret af de mønstre og farver, man fandt ved datidens udgravninger af de antikke italienske byer Pompeji og Herculanum, og som blev meget populære på Thorvaldsens tid.
Thorvaldsens Museum er specifikt bygget til at huse værker af den danske billedhugger Bertel Thorvaldsen (1770-1844), og bygningen er i sig selv et kunstvœrk med farverigekorridorer, mosaikgulve og rigt dekorerede lofter. Thorvaldsen rejste i 1797 som ung kunstner til Rom, hvor han levede det meste af sit liv, indtil han i 1838 vendte tilbage til sin fødeby København som verdensberømt kunstner.
Arkitekten, Michael Gottlieb Bindesbøll (1800-1856), havde ligesom Thorvaldsen vundet Kunstakademiets stipendium, og rejste til Grækenland og Rom, hvor han blev ven med Thorvaldsen. Bindesbøll var inspireret af de mønstre og farver, man fandt ved datidens udgravninger af de antikke italienske byer Pompeji og Herculanum, og som blev meget populære på Thorvaldsens tid. Denne inspiration af farver, geometri og dekorationer lå til grund for de forslag, han udarbejdede til det kommende Thorvaldsens Museum.
Bindesbøll kom ofte i Thorvaldsens værksteder og lod sig her inspirere af de højtsiddende vinduer, der var i billedhuggerens værksteder. Det blev sammen med de stærke farver karakteristisk for lyset i Thorvaldsens Museum. Når lyset strømmer ind ad museets højtsiddende, atelierlignende vinduer, skaber det forskellige stemninger i forhold til skulpturernes og arkitekturens mange farver, alt efter hvilket tidspunkt på dagen eller hvilken årstid, du besøger museet.
Læs mere på DACs hjemmeside om museumsbygningen her, eller om klassicismen og senklassicismen her.
Læs mere på DACs hjemmeside om museumsbygningen her, eller om klassicismen og senklassicismen her.