Gå til hovedindhold
Banner fra særudstillingen Dyrebar

DYREBAR


Kom helt tæt på Thorvaldsens samling af antikke smykkesten, når vi den 25. marts åbner særudstillingen ‘DYREBAR’. Thorvaldsens samling er stadig blandt de største og fineste i verden, og omfatter guldindfattede signetringe og smukt udskårne sten af materialer som ametyst, karneol og bjergkrystal. 


Bertel Thorvaldsen nærede gennem hele sit liv en stor interesse for antikkens kunst og opbyggede en omfattende samling af antikke genstande. De antikke udskårne smykkesten - også kendt som gemmer efter det latinske ord for ædelsten – stod dog hans hjerte særligt nær. De farverige sten, der ofte var indfattet i fingerringe, blev oprindelig brugt til at forsegle vigtige dokumenter, men blev med tiden også efterstræbte samleobjekter. Med deres lille størrelse og bærbare format var de desuden ideelle til at danne sig overblik over et stort antal motiver – en analog version af vor tids virtuelle mood boards som Pinterest og Instagram, som man kunne tage med sig overalt. For Thorvaldsen var stenene en vigtig kunstnerisk inspirationskilde, hvis betydning gør sig gældende i mange af hans værker. 

Græske og romerske gemmer 2
Hemmelige tegn og budskaber
‘DYREBAR’ fortæller den fascinerende historie om de antikke smykkesten og deres betydning for genopdagelsen af antikken, men frem for alt handler udstillingen om Thorvaldsens personlige forhold til dem. 

Udstillingen ledsages af en række særarrangementer - heriblandt workshops, masterclasses og en talk om smykker som identitetsmarkør med kulturredaktør Chris Pedersen og forfatter Heidi Laura, der står bag den aktuelle bog ‘En Dronnings Smykkeskrin’.


Udstillingsperiode: 25. marts - 31. juli

Find PRESSEMAPPE til udstillingen her

Udstillingen er en del af museets nye program, ‘Thorvaldsen i Tiden’, der er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Thorvaldsen i Tiden har til formål at udfolde museet og dets permanente samling gennem nye udstillings- og formidlingsformer. Det skal bidrage med aktuelle indsigter og perspektiver på os selv og vores historie gennem blandt andet digitale formater, spændende events og en række udstillinger, hvor også internationale samtidskunstnere går i dialog med museets arkitektur og Thorvaldsens værker.
Logo Louis-Hansens Fond