MELLEM KUNST OG RITUAL
I denne nye sanselige udstilling markerer vi, at det er 200 år siden, Bertel Thorvaldsen begyndte arbejdet på Kristus-statuen til Vor Frue Kirke i København. Kristus-statuen og hele den kunstneriske udsmykning til Vor Frue Kirke var den største og mest komplekse af alle de bestillingsopgaver, Thorvaldsen modtog. Hans arbejde med skulpturer og relieffer til kirken stod på i knap 30 år, med deltagelse af en lang række kunstnere i Italien og København.
I udstillingen vil man igennem en blanding af lyd, film og personlige ejendele komme tættere på historien om Thorvaldsens berømte statue. Oplev blandt andet Søren Kierkegaards tanker om værket, citater af Goethe og N.F.S. Grundtvig, og find ud af hvad der gør, at netop dette værk af Thorvaldsen er blevet så berømt.
Thorvaldsens Kristus-statue udfordrer vores sanser på en direkte måde. Det gør den ved sin størrelse og sin favnende gestus. Man drages ind i statuens rum, og der åbnes for en kropslig og mere sanselig oplevelse.
Allerede mens Thorvaldsen arbejdede på statuen, vakte den stor opmærksomhed, både nationalt og internationalt. Den stod færdig i marmor og blev sat op i 1839. Herefter blev den reproduceret vidt og bredt. Dens popularitet fremgår af talrige opstillinger af kopier i kirker og kapeller fra 1830’erne, startende i Norden og siden verden rundt.
Det unikke ved udsmykningen i Vor Frue Kirke er, at alterpartiet domineres af Thorvaldsens kolossale Kristus-statue. Statuen viser den opstandne Kristus på nyskabende vis indenfor kirkekunsten. Selvom dens antik-inspirerede stil er typisk for Thorvaldsens æstetik, så er den tredimensionelle fortolkning i overstørrelse et helt usædvanligt træk.
Udstillingens lydværk er skabt af UngKlang, 2021.
Komponist: Martha Bach Gislinge
Ensemble: UngKlang
Komponist: Martha Bach Gislinge
Ensemble: UngKlang